Terminsavslutning --> sommarlov!

Jag är nyss hemkommen från vårterminens sista föreläsning, vilket alltså innebär att jag har sommarlov! Jag hade muntlig redovisning om den tyska boken jag läst och det gick bra, tror jag i alla fall. Det var många år sedan jag var nervös inför en sån där redovisning och nu hade jag verkligen självförtroendepeppat mig före, men i mitten av lektionen började ändå hjärtat banka på ett obehagligt sätt i bröstet. Jag vet inte varför, kanske för att det var min första redovisning på tyska. Jag blev riktigt arg på mig själv, liksom "Gabrielle, vafan! Du vet ju att du är bäst här!" (högmod, jag vet) fast jag tror att jag ändå lyckades få fram min entusiasm över alla litterära referenser och mina analyser.

Sommarlovet firade jag med att åka och handla. Verkligen torrt, men det är väl så man belönar sig nu för tiden. Dessutom ska jag nog gå ut på altanen snart och umgås lite med mina tomatplantor. Men jag blev glad över ett fynd. Ni får gissa vad jag fick ge för de här tre lyktorna.. Erik gissade på "typ 200 kronor". Make a guess!

Lyktor

Uppdatering: Jag fick alla tre för 20 spänn! Is that a bargain or what!?

Födelsedagspresent till svärmor

På grund av Eriks och min icke så stabila ekonomi så fick jag plocka fram kreativiteten när svärmor fyllde år. Jag gjorde ett fotoalbum av foton från när vi var på Lalandia. Det enda jag köpte var faktiskt 8 pappersark och ett limstift, resten av materialet hittade jag i mina gömmor här hemma. Så här blev det:

Album framsidaPoäng

Gick just in på Ladok för att upptäcka att alla latinpoäng är registrerade nu! Wiih! Jag har 60 poäng latin! Jag är bäst!

Die stolze Gabrielle

Just nu är jag stolt över att jag läst en 230 sidor lång bok på tyska. En skönlitterär klassiker utan förenklingar eller förkortningar. Och jag förstår att jag måste ha lärt mig rätt mycket på den här terminen ändå! Nu återstår bara problematiken i att fixa en muntlig redovisning. Jag satte mig ner för att skriva ner allt jag ville ha sagt och det finns liksom ingen ände! Jag har ju dragit paralleller till Kafka, sagoböcker, Robinson Crusoe, Gullivers Resor... och jag måste berätta om mina förväntningar på boken, och det feministiska perspektivet så klart, och symboliken i titeln! Dessutom ska jag återge handlingen och berätta något om författaren. Och detta på tyska. På tio minuter! Kan jag inte få en hel lektion?

Förresten var det en värdelös idé att skriva ner det överhuvudtaget. Jag har förmågan att bilda väldigt långa meningar vilket är rätt förödande i tyskt talspråk (tänk massor av substantiv efter varandra i tre rader och därefter verbet). Nä, jag får nog lämna arbetet till i morgon så att jag inte uppslukas helt av tyskamonstret. Gute Nacht!

Party time dudes

Det har blivit mycket festande det här året, faktiskt. Jag får nog skylla på (hylla) Melissas inträde i den tidigare så lata kompiskretsen. Vem skulle annars ta med en på synthfest och progressive techno-party ute i ingenstanset bland tallar och granar? Erik och jag ser det som något slags subkulturundersökning. Vi har ännu inte avverkat metal, punk, indiepop och raggarfest - några förslag, nån?

I dag blir det åtminstone bara österriskisk 60-talslitteratur-party för hela slanten. Det är allt som är kvar av terminen. Och jag har verkligen inga invändningar mot att krypa ner i soffan under varma filten och gå in i den underliga värld som beskrivs i Marlen Haushofers Die Wand. Låt mig bara fixa en kopp te först.

På fötter

Jag har kommit tillbaka på fötterna igen efter en ytterst konstig helg. Kroppen är lite mör eftersom den inte har fått ordentlig näring på fyra dar. Nu är det inte så mycket kvar i skolan heller så det var inte direkt något som drog mig upp ur sängen i morse. Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra mer än att läsa den där tyska boken fram till nästa onsdag. Borde väl komma på några smarta tidsfördriv så att jag inte helt ruttnar bort, helst några som inte kostar pengar. Men just nu kan mitt huvud bara tänka VILA.

Fick sommarjobbsschemat i dag. Det var lite mindre hektiskt än vad jag trodde och jag blev först orolig att jag fått för lite dagar, men efter att ha jämfört det med förra årets schema så såg jag att det bara var 4 dagar mindre. Fyra extra jobbardagar ska jag nog kunna fixa på något sätt. Schemat är förvisso preliminärt men jag kunde inte låta bli att jämföra det med viktiga datum under sommaren:

- Jag börjar inte jobba förrän den 28 juni - efter både gruppspelsmatcherna och åttondelsfinalerna i fotbolls-VM! Jag missar inte heller mer än någon halvtimme av kvartsfinalerna och semifinalerna och är ledig den helgen då brons- och guldmatchen går.
- Är förmodligen ledig under Rotrock i Landskrona.
- Är förmodligen ledig under Islandvibration på Ven.

Wih!

Sjuka lilla jag

För att anknyta till föregående inlägg så blev det kväll, natt och morgon. Men jag förstod att något gick fel i den ypperliga planeringen när jag tre timmar innan jag skulle vara plats i tentasalen fann mig hulkande över toalettstolen ända till varenda lilla vattendroppe hade trängts ur magen. Jag försökte dricka lite, få i mig lite snabb energi, satt på köksbordet och tänkte "nä, jag får bara inte missa den här tentan, bara jag slutar spy så går jag dit, hur kasst jag än mår" och i nästa sekund så satt jag åter lutad över toalettstolen och hostade och harklade.

Jag vet inte vad det var som orsakade det, men tentan fick i alla fall skjutas fram, liksom karnevalsplanerna. I dag känner jag mig lite piggare och tänker inte missa karnevalståget. Jag tänker inte gå här och sura för min otur att ha väntat i fyra år på lundakarnevalen och sedan missar det. Så nu är jag nyduschad, har ett par kardemummaskorpor i magen och ska snart iväg.

Water hallelujah

En snabb titt i dagens nyhetsskörd visar på den så kallade schlagerterrorn mot Carola och om hur Big Brother-Jessica skändar den norska flaggan, ett beteende som meteorolog-Tine har kommenterat! Och jag bara undrar om vi inte har något bättre, vettigare att häpnas över. Hur länge ska vi skövla skogar för att pränta sånt skit, chocker som inte ens är chocker, rent påhitt? Skäms, journalister! Titta ut genom rutan!

Hur som helst ska jag ägna kvällen åt att se Big Brother och schlagern ändå, men i upplevelseform. Och på så sätt att jag får skapa mig en egen uppfattning.

I morgon är det tenta i syntax och översättning. Nu vill jag bara att det ska bli kväll och natt och morgon så att jag kan skriva den. Jag pluggade i morse men sen nådde jag min pluggräns och gav mig ut i regnet för att gå och handla jäst och mjölk, så att jag skulle kunna baka bröd. Härlig dag i köket med skvalradio på och regnet piskande mot rutan. Och brödet blev gott.

Papa don't preach

Det var mer dröm än verklighet att vakna klockan sju på lördagskvällen. Sovrummet var som en djup grotta dovt belyst i djupblått, i drömmen hade jag suttit i fokus och den pirrande känslan av självsäkerhet hängde kvar i rygg, armar, ben. På morgonen samma dag hade jag på gått på malmögatorna i soluppgången efter en skön utekväll. Väl i säng hade bäddsoffan känts alldeles för trång och filten alldeles för stickig. Tre timmar av lördagsmorgonen hade gått åt till att lyssna på bilar och tåg som åkte in och ut från centrum.

Plötsligt ringde telefonen i sovrumsdvalan. Ett samtal som mamma dramaturgiskt inledde med "Pappa låg på lasarettet i natt". Innan jag hann dra efter andan för att fråga varför dök hundra orsaker, sjukdomar upp, jag refererade till alla vårdsituationer jag befunnit mig i. Tänkte hjärtflimmer, hjärtinfarkt, bara det inte är hjärtat. 

För det finns inget så nervigt som när mamma ringer och har den där dystra tonen och säger  "lasarettet" eller "sjuk" eller "död", som när farmor dog (jag drömde om henne också).

Men den här gången var det mer ett tur-i-oturen-fall. Galningen, sextioettåringen, hade ställt sig på en stege för att måla huset, stegen hade kraschat och högerbenet brutits. Ingen golf, alkoholförbud i samband med värktabletterna. Tunga besked för daddy cool.

Jag tycker synd om honom förstås, men tänkte ändå att han kanske tar chansen att sätta sig ner och se lite objektivt på allting. Om han tar det på rätt sätt kan han få åtta veckor att förlita sig på kryckor och att observera i stället för att jobba-göra-aktivera. Visst är det lättare att sätta sig ner med en näve godis framför tvn och vara bitter, men när jag pratade med honom så var det en av de få gånger då han inte hade bråttom för att göra något annat i alla fall, förvisso med förklarliga skäl.

Jag tog själv tanken till mig. Omvärderade några saker jag tidigare sett som bekymmer. Satte mig på ett tåg och såg en klarröd sol gå ner över fälten och skyarna färgas i ett kulörmultum.

Smiley faces

I need to know this cause I noticed you're smiling
Out in the sun, having fun and feeling free
And I can tell you know how hard this life can be
But you keep on smiling for me

(Gnarls Barkley)

Och så hittade jag något värt att le över. Ny musik, äntligen. Det var så länge sen jag hittade något men nu har jag nog hittat min sommarskiva - St. Elsewhere.

(Förresten, när jag såg videon till Crazy för första gången så fick jag en sån där varför-kom-inte-jag-på-den-idén-först-känsla som jag får kanske en gång per år. Fenomenal!)

Saker jag sökt på Google

Helena övervägde häromdagen om jag var bättre än hon på att söka på internet, eftersom jag alltid presenterar studieguider och sammanfattningar som inte hon lyckats få tag på. Google är hursomhelst en av de hemsidor jag använder mig mest av och det tycks återspegla mitt liv och min nyfikenhet på ett gulligt med dragning mot tragiskt sätt...

---

"dictionary of south african place names" (selektiv kunskap)

"lär dig att sminka dig" (i teorin)

"ernst rolf" +"det blir bättre och bättre dag för dag" (jag hittade aldrig låttexten)

"den germanska ljudskridningen!"

"midnight's children" +nose

"carl mecklenburg-strelitz" (who?)

"omnia mecum porto"

"that 70s show" +"series 3" +buy (desperat, tror jag)

"blev greve" +"axel oxenstierna" (inga lexika här inte)

"drottningens juvelsmycke" +"handlar om" (tappert försök att slippa läsa en för lång bok)

"bönor som blir över" (kidneybönorna jag la i blöt svällde och översvämmade köket - vad ska jag göra?)

"hittar ramnumret" (man borde kunna få reda på hur man hittar ramnumret på en cykel mha internet!)

"koka blomkål" +minuter

"konjunktionen först"

"genital herpes"

"nytt moderkort" +"gammal hårddisk" (en dålig ekvation?)

p-piller +svettas (en dålig ekvation!)

"äntligen har kärleken kommit"

arja sajonmaa +anorexi (varför brydde jag mig?)

oövervinnerlighet

"society as a prison"

ståthållare +hamburg +1629 (också selektiv kunskap)

vitiligo +"michael jackson"

"
gå ner i vikt" +forum +kaffe +spinning (vad tänkte jag?)

"
drei männer im schnee" +nazi

oklarheter +pucklar (jag förstår nu att uttrycket jag sökte var "lugna puckar", inte pucklar, "lugna pucklar" har väl iofs lika mycket relevans)

the best page in the universe

"rinkeby bibliotek" (anledningen var konstigt nog min c-uppsats i latin)

iihhh!  (?)

"
catullus is cool" (indeed!)

Äh

Smått irriterad i dag, antagligen på grund av att jag har sovit för lite. Erik och jag låg och diskuterade sedan vi lagt oss (sell-outs - läs Stefan Holm i nya McDonaldsreklamen -, varför kvinnor tjattrar så mycket, friskolor...) och när jag fick för mig att titta på klockan så stod den på 3.23. Det var ungefär då Erik berättade att han skulle vara i skolan klockan 9. Och i morse, vid 8.40, ringde telefonen: pappa. Trots att jag sagt till honom att ringa efter 10-11. Men det är väl svårt att acceptera att folk inte stiger upp vid 5.55 längre. Och varför skulle man göra det? Vi är ju stadsbor, inga bönder.

Så efter det kunde jag förstås inte somna om, utan slängdes rakt in i ytterligare en sån där dag då det bara är helt omöjligt att öppna syntaxbibeln. Pengarna är slut och jag kan inte komma på nåt sätt att erövra världen på. Kom hem nu, Erik.

Leka medveten

Var på apoteket i dag och tänkte införskaffa nya borst till min tandborste, för just en tandborste med utbytbara borst har jag haft sedan en miljö- och ekonomimedveten vän häromåret påpekade att det var det bästa valet av tandborste. Till min stora förskräckelse gapade apotekshyllorna tomma på just tandborstborst. Där fanns bara färgglada skapelser, tungskrapor och tandstickor (dessa helvetesting). Och när jag snällt frågade var borsten tagit vägen sa apotekstanten "Ja, det har vi haft men..." "inte längre" fyllde jag på, och kunde se hur hon blängde lite i stil med "fattar du inte hur ohygienskt det är?".

Så resten av vägen hem kunde jag inte tänka på utslagna magnoliaträd utan bara på alla bakterier som finns i min gamla tandborste. Att det ska vara så svårt att leka smart!

Getingar

Ja, jag har inget att berätta egentligen. I går skulle Helena och jag ha pluggdag men det blev lunch på en solig gräsplätt och en kulglass på Stortorget i stället, bara lite lite tafatt bläddrande i listan över tyska verb. Det blev ungefär samma sak i dag. Jag vet inte ens om jag verkligen behöver hitta motivation. Syntax är ju så enkelt liksom.

I dag när Erik och jag satt stillsamt med våra kvällsaktiviteter i varsitt rum (jag framför TVn - såg partiledardebatten - och Erik framför datorn) så började brandvarnaren tjuta, två korta tjut efter vartannat. "Aha, dags att byta batteri" tänkte jag. Erik ställde sig på en stol, drog ner brandvarnaren från taket och - då flög en geting ut ur den! Vad rädd stackarn måste blivit, det tjöt ju jättehögt. Vi satte tillbaka brandvarnaren igen, getingen flög ut. Sen har det varit tyst igen.

Ja, det var min dag.

Balkonglycka

Solen ligger på, så ytterdörren har fått stå öppen hela dagen, både i går och i dag. Erik har pluggat ute på balkongen. I dag var tre av hans kursare här för att jobba med ett grupparbete.

Balkonglåda

En av balkonglådorna som jag har planterat.


Balkongbord

Här satt Erik med sina kursare och jobbade. Lagom jobbigt.


Balkongklätter

Den här växten lämnade hyresgästen som hade lägenheten före oss kvar. Den har stått i brun prakt hela hösten och vintern men nu har gröna blad slagit ut i hundratal.I came in fat of you

Jag kom ifatt mig själv. De två enorma högarna med uppsatspapper som ockuperat mitt skrivbord i 2 år ska äntligen plockas bort, böckerna lämnas tillbaka. Samma dag som jag insåg detta (i dag) fick Erik ett mail om att han fått VG på senaste tentan. Och så skulle jag finna nya krafter för att tentaplugga. Lycka till...

I stället blir det något av en fixardag. Tvätta, handla, uträtta ärenden till vänster och höger. Och så njuta av värmen och laga god mat. Sommarlovet börjar ungefär nu.

Iväg med dig

Försökte författa ett kortfattat avskedsmail till Arne (som vanligt övervägde jag varje ord och suddade ut och skrev och suddade ut), bifogade uppsatsen, "hejdå lilla uppsatsen", tryckte på SEND. La upp pdf-filen på Xerxes (snart - vet inte exakt när - ska du kunna läsa den här). Du får flyga nu, jag lämnar dig. Jag stänger ner mina dokument och låter dig transformeras till 10 poäng latin.

Det är sommar om dagarna, men vår om nätterna. Lund är alltid lika fint så här års.

Hemkommen

Hemkommen efter tre stressiga dagar. Är lagom trött eftersom det har krävts full fokus både i skolan och på arbetsplatsen plus att jag blev förkyld i onsdags när allt satte igång. Så nu är jag snuvig och snurrig men glad att det är helg. Vädret har i alla fall varit helt underbart, vilket ger lite extra energi.

Orkar inte skriva så mycket, men kan i alla fall konstatera att sommarjobbsstället verkar bra. Mycket mer organiserat och finare än förra vårdstället jag var på. Och så är det rätt skönt att kunna få kontakt med vårdtagarna. Förut har det mest varit en kropp som man skulle flytta runt på, nu är det mer positiv stämning från deras sida eftersom de har ett mål att bli bättre och förhoppningsvis ska kunna åka hem igen.

Nej, nu får vi snart laga mat för att sedan åka till Landskrona. Kanske blir det lite festande, eller bara lite skön avkoppling. So long!

Ännu finare fisk

På något magiskt sätt kom jag in till stan utan att bli blöt. I vanliga fall brukar det vara uppehåll fram till när jag ska ut och regna fram till jag kommer under tak igen. I dag var det tvärtom. Och jag och handledaren var äntligen på samma våglängd. Det var inget oförståeligt tjafs om smågrejer utan klarhet och den efterlängtade kommentaren "Du har ett godkänt på det här materialet." Nu ska jag fixa till några smågrejer och därefter säga till mig själv att jag är färdig. JAAAA!!

Det var perfekt att få det beskedet i dag och ha lite tid nu på eftermiddagen att fixa till det hela för onsdag-torsdag-fredag ska jag gå bredvid på mitt sommarjobb för att lära mig om hur det går till. Dessutom har jag lektion i morgon och på torsdag, så då kommer jag vara upptagen från 10 på förmiddagen till halv tio på kvällen. På fredag jobbar jag heldag också. Men men, vad kan göra en olycklig och trött nu? Snarare rusar euforisk energi i varje kubikmillimeter av kroppen.

Fina fisken

Nu är det vardag igen efter en underbar helg i Danmark. Det har verkligen varit njutning ut i fingertopparna och vi har gjort så himla mycket. Vi har badat, spelat pingis, åkt skridskor, festat, spelat minigolf i hagel/regn, ätit gott (flera gånger om), badat bubbelbad, spelat spel, sjungit, dansat... och bara tagit det lugnt! Helgen kunde inte blivit mycket bättre! När vi kom åter till Sverige på söndagen så åkte Erik och jag med till Landskrona för att fira valborg lite med Dan och Melissa och några andra landskroniter. Och i går slappade jag bort första maj framför tvn och la mig utmattad kl. 22.

Jag har tagit drygt 100 foton och ska klistra ihop ett litet fotoalbum som svärmor ska få. Men det får vänta någon dag. I dag är det nämligen självförtroende-ryggdunk som gäller fram till kl. 13 då jag ska träffa uppsatshandledaren. Nu måste vi verkligen sträta på alla krokiga linjer så att vi kommer på det klara. Inga mer petitesser som vad som ska och inte ska kursiveras i fotnoterna eller om de latinska ablativformerna bör ha accenttecken på sista bokstaven. Nu ska skiten väck från mina händer så att mitt liv med kandidatexamen kan börja.

Wish me luck!

hits