Lärare på riktigt

I lärarrummet.

Kollega 1: Gabrielle, du är hemskt välkommen till ungdomsbokcirkeln i eftermiddag. Men vi blir inte så många, så det blir ingen fika.

Jag: Men då är det väl ingen idé att komma?!

(Alla stirrar på mig.)

Kollega 2: Äntligen låter du som en riktig lärare!

I love teens

Tog mig upp innan solen i dag, allt för en elev som fått en extrachans att skriva prov. Lund var disigt och kallt, mina ögon lätt igentäppta av morgongrus och trötthet. Eleven kom inte och jag hade plötsligt en sysslolös fredag framför mig redan vid halv nio på morgonen. Men vem kan bli irriterad på förvirrade tonåringar när man går till skolans aula, där teensen satt ihop ett FN-dags-firande och sjöng "What a wonderful world" och "What's going on" med såna änglaröster att jag fick tårar i ögonen.

Musiksamlingar i skolor - I love. Jag längtar redan till lucia.

En ny dag

Gnället från i går är borta, ty min mecenat (min sambo) har gett mig lite pengar. I stället har jag varit upptagen med att sopa rent i att-göra-listorna innan lovet kommer, alltså före helgen. Jag har dessutom haft min första riktiga svensklektion under höstterminen och kom på hur oerhört skönt det är att inte tjata om subjekt och kasus och prepositioner och att inte ha elever framför sig som sitter med förskräckta miner inför ett främmande språks alla konstigheter. Nu ska jag hjälpa de här killarna att bli bättre på att skriva och läsa, punkt slut! Förbaskat roligt om jag får säga det själv.

Varför gör jag inte det här oftare? tänkte jag en sekund innan jag kom på att rektorerna inte har fler svensktimmar att dela ut. Men det finns i alla fall en del tjänster på Arbetsförmedlingen att söka till våren, så detta var motivation nog för det. Här kommer jag.

Har dessutom noterat att trädens röda färger förvandlats till gula denna vecka och tänker att jag bör njuta av det innan Herr November traskar in och blåser bort alla färger.

Misär

Jag har munsår och noll kronor på kontot. Det kunde varit bättre.

Om jag inte blir rik på det här döda språket snart så sadlar jag om.

Svea

I dag har jag läst Adam av Bremen med mina Latin B:are. För er som inte känner till denna AB så levde han på 1000-talet, var sekreterare åt ärkebiskopen i Bremen och fick uppdraget att skildra stiftets historia. Adam av Bremen hade varit bundis med den danska kungen Sven Estridsson, som i sin tur hade gjort militärtjänst hos kung Jakob i Sverige. Därför kunde han samla mycket, tidigare okänd, fakta om de nordiska länderna. Fast frågan är om man kan kalla det fakta. Sverige beskrivs nämligen som omringat av Norges berg (a-what!?) och "ett land rikt på frukt och honung" (men det beror väl vad man jämför det med). Dessutom nämns att svearna var måttfulla i sitt sätt och inte haussade upp sig över något tomt prål som guld och silver, men att de däremot inte visste någon måtta vad gällde umgänget med kvinnor!

För att tala om Svea rike så har jag nu, förmodligen kanske, antar jag, fått svensktimmar, från och med jag vet inte när. Men det blir nog av i alla fall. Så jag får börja vänja av mig vid att enbart tänka latinlatinlatin och i stället ta på svenskglasögonen. Trevligt. Det känns fint.

Vanitas

Det var helt tomt när jag kom till skolan i dag. Inga cyklar på skolgården, inga elever i trappuppgången. Jag hann fundera över det konstiga i det i en sekund innan jag traskade vidare. När sedan arbetsrummet var belamrat av städande kollegor så anade jag verkligen ugglor i mossen. (Lärare brukar aldrig ha tid att städa undan på sin arbetsplats.) Det visade sig att det var en s.k. disponibel dag och därmed ingen undervisning. Inga pengar att tjäna i dag alltså, var tyvärr allt jag kunde tänka på.

Jag fick snällt hjälpa till att tvätta tjugo år gamla tidskriftssamlare rena från klistriga etiketter. Sen tog jag en promenad hemåt i solskenet och nu hade jag tänkt planera för resten av veckan. Även om jag har mycket att göra så har jag för litet jobb och det gör mig galen. Som timanställd får man inte heller betalt för dagar som denna, och nästa vecka är det en liknande dag på min andra skola. Någon som har något välbetalt extraknäck till mig, please?

Golvet

Jag gillar hantverkares bestämdhet. Det ringde just på dörren och när vi öppnade störtade en golvläggare in, knappt utan ett hej: "Jaha, här ska läggas golv." typ. Vi beställde golvläggning i augusti men visste inte när det skulle bli dags.

Mannen slängde upp proverna på bordet, tog upp kalendern och sa att "jag kommer till er på tisdag".

Så nu gäller det bara att välja tre olika sorters plastgolv i såna där spräckliga grå, gröna eller bruna nyanser för tre olika rum. Det är inte inredning på hög nivå direkt, men det görs i alla fall väldigt effektivt!

hits