Det är roligt att göra prov

Ja, det är det faktiskt. Kanske är det skoldjävulen i mig som vill ge tillbaka för alla timmar jag själv ägnat åt att klara av de där proven som andra har gjort till mig. Kanske vill jag bara ge tillbaka, men det känns faktiskt inte så. Jag anser själv att jag är väldigt snäll när jag gör prov. Jag väljer aldrig ut de allra svåraste glosorna, mina frågor är så tydliga de bara kan bli och jag är noggrann med att motivera varje uppgift efter hur svår den är att lära in och vilken relevans eleverna har av att kunna just dito.

Däremot har jag en jobbig förkärlek för kvantitet. Jag vet att det inte är så populärt bland eleverna att få ett sexsidigt prov med hundratalet översättningsmeningar, så nu har jag fått dra ner på uppgifter och sedermera sidantalet avsevärt. I stället sitter jag och letar passande bilder på gladiatorer, böcker och andra finurligheter som jag kan kopiera in för att det ska se lite roligare ut.

Jag gör prov på löpande band. Ett prov i Latin A i tre olika varianter (ingen ska kunna fuska på mina prov) och ett prov i Latin B. Sen får det vara nog med latinprov i alla fall fram till maj.

Jag har blivit varnad för snöstormar och chockhalka och en ny istid och gud och hans faster och var orolig att jag inte skulle kunna köra norrut till helgen. Men skånevädret är lika fjösigt som vanligt, det vill säga smådugg och några plusgrader. Om det inte slår över totalt i natt ser jag fram emot en småländsk påskhelg med ägg- och sill-frosseri åtminstone för mig, men dock inte för min antikomplettfosterian* (eller antioverian, som jag tycker det borde heta) till pojkvän.

Love.

* Ecke-ord som innebär ungefär att vara emot att äta ägg när ägget inte är utblandat som exempelvis i bröd

Påsk

Jag inledde påsklovet med att färdas snabbt norrut för att omgärda mig med så mycket latinskt som möjligt. Det är verkligen ett magiskt knep att åka långt ifrån sin egen hemmiljö, för då är det så enkelt att koppla av från jobbet och slippa tänka på IG-varningar och lektionsplaneringar och nationella prov. I stället kunde jag helhjärtat gå in i funderingar om vilken läppglansnyans som matchar min hudfärg bäst eller om jag ska läsa Romarblod, Hieroglyfernas gåta eller kanske lyssna på Montecore som talbok först.

På lördagen var det latinfestivalen i Uppsala och efter
en smärre succé i Lund i oktober ville jag inte missa spektaklet. Det dyker inte upp många tillfällen till diskussion och föreläsningar inom mitt ämne, så det gäller att passa på. Och jag överdriver inte när jag säger att festivalen gjorde succé igen, mycket tack vare fantastiska Moa och Lovisa som präglar eventet med sin positiva och outsläckliga glöd. Det var fantastiskt att se att till synes små frågor som om "Est" i ett Plautus-drama ska översättas med interjektionen "Sch!", den andra interjektionen "Schas!" eller bara som ett verb, - som Erik Bohlin föreläste om - väcker diskussion! Det är ett bevis på relevans, tycker jag. Festivalen lyckades även lyfta funderingar kring allmänhetens syn på ämnet och latinets roll och samspel med den klassiska grekiskan. Jag fick chans att informera kort om hur latinkurserna på gymnasieskolan ser ut. Allt som allt var det en jättelyckad och rolig dag! Man kan läsa mer om den och se bilder här. (Om du vill veta mer om latinundervisning i gymnasieskolan eller helt enkelt diskutera det med mig så får du gärna höra av dig till mig - I'm all ears...)

Förutom allt detta hanns det med trerätterssittning med snapsvisor enkom på latin, diskussion med professor om latinpedagogik, efterfest där göteborgsvitsarna haglade tätt (lustigt många i sällskapet hade göteborgsanknytning), söndagsbrunchande och efterföljande rundvisning i Uppsala (anatomiska teatern på museet var häftigast tätt följt av de antika vaserna). Tack snälla Moa för detta! På vägen hem hann jag med en stund chillande på en bänk intill vattnet i Stockholm och huttra avsevärt i sällskap med storebror. Och därefter en tågresa som aldrig verkade ta slut.

Väl hemma förbryllas jag av det konstiga vädret, som vanligt, och sitter och slösurfar bort mitt påsklov. Ungefär halva terminen har gått och jag behöver hämta andan, så det är skönt.
                            image55
Avslutningsvis, glad påsk!

Vides ut alta stet nive candidum

I går var den första dagen under vintern 07-08 då det föll snö som lade sig på marken här i Lund. Är det någon sorts förskjutning av årstiderna eller? Jag märker nämligen inte av den där temperaturhöjningen som det sägs att miljöförstöringen leder till. Tycker det är kallt "jeden fucking Tag" så att säga.

I går glömde jag även för ovanlighetens skull att köra in bilen i garaget till natten, så i morse fick jag stå och skrapa rutorna som en tok (jag skrapade så att skrapan gick sönder) och sedan köra i typ femti hela vägen till Eslöv med vindrutetorkare som var fastfrusna i rutan ända fram till Gårdstånga.

Men solen sken i alla fall och det blev en riktigt fin dag. Jag har bland annat läst Lagerkvist- och Tranströmer-dikter med mina elever. De var verkligen aktiva i sin dikttolkningar och vi hade två riktigt roliga timmar ihop. Dessutom har jag kunnat lösa upp en massa knutar som funnits på min att-göra-lista alltför länge. Skönt.

När jag slutade för dagen hade den mesta snön smält bort i vårsolen. På vägen hem körde jag fortare än femti och tänkte att det kanske blir varmare då.

hits