Kappoff i skallen

Kappoff, kabrak, kabong.

Jag har varit på fötter sedan kl. 14.00.
De har ropat "Gabrielle!", de har ropat "Gabi!", de har ropat "Eii! Du!",
först patienten, sen personalen, sen personalen, sen patienten.

Pip pip pip larmet tjuter.
Ena tanten ligger i sängen och gråter.
Andra tanten vet inte var hon är.
Tredje tanten ska få kvällsmedicin.

Samtidigt har ena gubben bajsat ner sig i sömnen.

Pip pip pip.

Jag får rast. Nu ska det bli tyst, tänker jag.
Men kollegan pratar, pratar
pratar skit om alla, pratar om sin dåliga ekonomi,
och att hon minsann är bättre
än att torka folks rumpor.

Och om sina skulder och alla barn
och nu minsann får det vara nog, nu säger jag upp mig.

Jaha, säger jag.

Pip pip pip.
Sen sa jag "Får jag gå hem nu?"
och en snäll människa kallade mig "en pärla"
och sen cykla jag hem.

Upptagen

Jag säger hejdå till midsommar som i år bojkottades nästan helt. Här hinns det inte med någon blomplockning, sillsallad, nubbe och dansa till morgonen gryr (som förra året). I stället är jag upptagen med att lära min nya favoritpensionär latinska hälsningsfraser, äta långa gäspiga frukostar med arbetsteamet, krossa tabletter och mata och torka och tvätta och allt annat som gör att jag tjänar dubbelt bara för att det står midsommar i kalendern.

Dessutom hör det till att lägga sig innan solen gått ner, dricka kvällsörtte, läsa Tonio Kröger och försöka men aldrig kunna somna till mixskivor med chill-out-musik.

Jag ska göra ett nytt försök nu.
God natt.

Starten på tio veckor

eller slutet på tristessen?

I dag har jag jobbat jobbardag ett av fyrtio den här sommaren. Det känns som att det kommer bli en lååång sommar och i slutet av augusti lär jag väl känna till varje kvadratmillimeter av min arbetsplats. Tack och lov bjuder mitt jobb på variation och spänning men framför allt på människomöten av alla de slag. Personalen är helt fantastisk och bara det ska jag vara grymt nöjd med.

Det var en konstig känsla att komma hem från jobbet i dag och inte ha något att göra. Inga förberedelser inför nästa arbetspass eller repetition/tillbakablick på det som varit (såsom det är i skolan). Jag har ägnat en stor del av kvällen åt att paketera min gamla digitalkamera som jag har lyckats få såld på Tradera. (!) Och genast inser jag att min postkärlek förmodligen aldrig kommer försvinna, hur mycket e-posten än tagit över mitt liv. De där åren av brevväxlande, när jag hade ett trettiotal brevvänner utspridda över hela Sverige och världen, har satt sina spår. Jag kunde sitta i dagar och fila på vissa brev. Vissa brevvänner var så viktiga att brevets utseende till slut också kändes viktigt.

Man ska bli glad av att få något i brevlådan (
och inte motsatsen), om det inte är fönsterkuvert, så varje minut av tänkande, skrivande, färgläggande, tejpande och klippande känns "mödan" värd.

Ja, jag kommer tyvärr inte på någon bra slutkläm på den här spännande berättelsen så den får sluta här. Tjing!

Tradera mera

Nu har jag lagt upp två auktioner på Tradera. Jag säljer min gamla digitalkamera och min fina men nästan oanvända minidisc. Känner ni någon som är intresserad, snälla tipsa! Kontaktar ni mig så kan ni kanske pruta ytterligare på priserna...

Här är mina auktioner!





Ice ice baby

Jag har vilsevandrat i solsting som bytts ut mot ren lättja och sedan lätt sommarångest. Jag vet inte vad jag ska göra och om jag ska skämmas för att inte göra nåt. Pojkvännen är ju också så långtifrån aktivitet som man kan komma så det är bara jag själv som kan sparka mig i röven. Det är liksom en sån där period när livet egentligen är rätt bra men en period som inte bådar så bra inför nästa månad och om inget händer så kommer vi sitta med fickorna tomma i slutet av juli. Det är konstigt mycket "is i magen" som florerar i bekantskapskretsen just nu. Rätt otäckt egentligen med frusna klumpar i maggropen. Och hur de inte kan smälta förstår jag inte.

600 grader

Helledig till slut. Har skickat in den sista skoluppgiften, skrivit en utvärdering som innehåller ord som "håna", "skrattretande" och "förnedrande", kan lägga pedagogiken i teori på hyllan men försöker hålla det praktiska i minnet. Nu har jag en vecka ledigt till sommarjobbet börjar och jag undrar bara vad man gör i den här hettan? Hela stan är som en klibbig, kokande massa som nog bara kan svalkas av en ny istid. Lägenheten känns som en gaskammare och helt vindstilla är det ju också, så hur många fönster man än öppnar så stannar ändå andan i gommen när man försöker få ner luften i lungorna.

Morgnarna känns som den heta morgonen i Lissabon, när vi hade solsting redan vid uppvaknandet på det centralt belägna hotellet, men blev väckta av frukost vid la cafeteira på andra sidan gatan där det bjöds på tidernas godaste espresso och bruschetta med parmaskinka och smält ost, om jag inte minns helt fel.

Det är väl den vackraste liknelsen jag kan finna. Men i dag blir det inget sånt, på sin höjd lite balkonggrillning. Det är överlevnadsinstinkten som kopplats in nu, för att inte helt vandra bort i solbränna och solsting.

Roligt That 70's show-citat

Eric Forman kommer hem full för första gången och lägger sig på soffan, medan pappa Red argt ser på.

Eric (grinig): My head aches..
Red: It's just your brain trying to comprehend its own stupidity!

Lokalsinne = noll

Under slutet av åttiotalet och början på årtiondet därefter åkte jag, mina tre syskon, mamma och pappa på bilsemester varje sommar. Barnen hade sommarlov och föräldrarna semester. Målet var alltid detsamma - Tyskland. Ett ömsomt hett, ömsomt regntungt delat Tyskland, som just stod i fas att förenas.

Den här texten skulle kunna handla om de enorma, dunfyllda, men platta kuddarna som alltid återfinns på de germanska hotellen eller den gången när jag slängde glasstruten i marken, för att jag minsann fick fel sort. Det var ju citron! Men det som har fått mig att tänka på dessa resor i dag är tanken på pappas kartböcker.

Jag satt alltid i baksätet i bilen, vare sig vi färdades i en hyrd minibuss eller en röd Volvo. Avståndet till Europa-kartboken i handskfacket syntes enormt. Och just där finner jag grunden till mitt i dag obefintliga lokalsinne. Jag la mig liksom inte i. Jag var en passiv deltagare som följde ledarens instruktioner till punkt och pricka. Siegessäule, Unter den Linden, Fernsehturm, Berlinermauer.

Tänk om jag bara hade orkat ta tag i en karta och kolla upp vägen själv! Då hade jag sluppit alla dessa vilsevandringar, förvirringar och timmar av slöseri på att bara komma fel. Men framför allt hade jag sluppit att vara så stressad och pinsamt förvirrad av att jag är så övertygad om att det kommer gå åt pipan. Om jag inte förstår ett hus konstruktion utan och innan eller om en stadskärna inte har helt parallellgående vägar så känner jag mig lost innan jag ens börjat leta.

Problemet uppenbarade sig inte så tydligt förrän jag började guida runt Erik i Växjö och vi upptäckte att han hittade bättre än jag. När jag sedan flyttade till Lund var det sedan länge kört. En gång när jag skulle cykla hem till lilla korridorsboendet hamnade jag ute på landet bland kossor och hästar och plötsligt synen av en stor motorväg som skrek "LUND 9".

Numera ägnar jag mig åt att inte hitta utvägen på Orkanen på Malmö Högskola, trots att huset är extremt strukturerat i sin arkitektur. Att jag överhuvudtaget kan skilja på höger och vänster är ett under.

Hur som helst brukar jag hitta en väg ändå. När jag som ung tonåring cyklade runt på måfå i hemstan kom jag fram till att vägen bakom mig alltid fanns kvar.

Om det verkligen är så, vet jag inte. Kanske går det att bli bättre på att hitta, kanske har jag bara tillskrivit mig den här svagheten för att slippa anstränga mig. Det är i alla fall en tröst att jag har ett par goda kartläsare vid min sida.

hits