What's new?

Strax innan valet skrev jag ett långt inlägg om hur mätt jag var på åsikter och hur politiken har blivit en fet yta där bara kläder, löften och mediabilden spelar roll. Nu är det över, tack och lov, och svenska folket fick den där förändringen som de tyckte var nödvändig. Låt klyftorna öka, låt överklassen få sin städhjälp till ett lägre pris, låt Reinfeldt leka med oss som spelpjäser. Jag håller med Det ljuva livet om detta.

Livet går sin gilla gång, mina fötter går sina steg framåt på Lärarhögskolan. En härlig klass, en helt okej utbildning, som tur är inte så mycket i hemläxa. Exempelvis är min läxa till i morgon att filma min högerhand när den lyfter en hantel. Detta tillhörandes ett bildspel om händer under temat "mänsklighet och förståelse".

Sommaren hänger sig kvar lite grann i luften. Tack.

Kommentarer:
Postat av: Thomas

Jag skrev först ett grymt ilsket inlägg som svar på det som "det ljuva livet" skrivit, men raderade det nu eftersom jag insåg att det helt enkelt måste vara så att jag blivit för gammal och inte förstår ungdomlig ironi längre. För allvar kan det ju inte vara, sådan totalt avsaknad av kontakt med verkligheten kan ingen människa ha. Men jag tycker ändå det är väldigt dumt att skämta om så viktiga saker, det handlar om riktiga människors rättigheter och livsvillkor, inget att göra gamla dåliga kommunistskämt av. Tur att någon äntligen kommit någonvart med missionen att bygga ett välfärdssamhälle som har förutsättningar att fungera i framtiden i stället för beslagta alla våra resurser och slösa bort dem i ineffektiva monopolsystem.

2006-09-19 @ 21:23:59
Postat av: Thomas

Fast när jag irriterat mig över idiotin hela kvällen blev det ett svar ändå, kopia här:

--------

Det är precis lika lätt att skriva en populistisk lista med saker som vänstern "vill" men egentligen inte alls vill.

Med nuvarande skatte- och sysselsättningspolitik är skattetrycket uppe i 70 procent om 15 år, enligt självaste Kommunförbundets egna siffror. Välfärden måste successivt skäras ner mer och mer, vilket förvärras ytterligare av att pengarna i det stora monopolet används mindre och mindre effektivt.

Vilka drabbas hårdast då, tror ni? Jo, de som inte har massor av egna pengar på banken. Ska välfärden fungera måste pengarna för välfärden fortsätta rinna in, det gör de inte utan en stark privat sektor och svenskarnas vilja att göra ordentliga ansträngningar för att gemensamt ta landet någonstans.

Eller så kan man blunda och tycka att den gamla politiken funkar bra, för heja så fint vi har det. Vem vill ha frihet att välja form för utbildning och barnomsorg för sina barn när man kan spara 30 spänn i entréavgift för att titta på mumier på ett museum?

2006-09-19 @ 23:32:44
Postat av: Erik

Detta visste jag inte: "Ska vi ha en statsminister som tycker att Da Buzz har gjort en av världens tre bästa skivor i historien?". Det är ju ganska pinsamt :)

Men annars är väl politiken ganska tragikomisk att titta på när man ser vilka det är som drar i snören i detta land. De som skrikit längst högst och vackrast är de som får napp. Politik är bara en retorisk egotripp för de som pallar tjaffsa om problemen.

Jag tror att det finns många som fuskar, hög som låg i samhället. Jag tror det är många som drivs av sitt egna vinstintresse utan att se den stora hela bilden i sina moraliska beslut. Och visst kan man tro på att man kan reglera bort detta misshag till exempel genom att sparka arbetslösa i röven genom att ge dem mindre pengar. Vem vet, det kanske till och med funkar, vi får väl se.

Men borde inte kapitalinnehavarna också innefattas i denna ekvation? Vilka krav ställs på dem för att minska samma sorts fusk? Eller det är okej att leka med andras liv så länge man "drar sitt strå till stacken"? Vad är planen för att förhindra fler skandia-affärer? Vad är planen för att förhindra ryggklappande styrelseledamoters bortskänkande av fantasipaket till varandra? Kan vi säga att vi motverkar fusk hos den lilla människan när den stora människan sitter och vältrar sig i överflöd och dekadens bara för att lönen är "marknadsanpassad"?

Vi lever i världens bästa land och kan inget annat att gnälla på hur dåligt vi själva har det. Bortskämda på alla håll och kanter vill vi bara ha mer, oavsett om vi är höger, vänster eller upp och ner. Kanske är alliansen linje att ställa krav på människor vettig, men då tycker jag att den ska gälla alla.

Om möjligt, är mitt politikerförakt ännu större efter detta val än någonsin tidigare och jag blir besviken över vad vi än väljer, för som en liten flicka krasst uttryckte det i en debatt om sänkt rösträttsålder; "Väljer vi ändå bara det vi själva tjänar på".

VIVA LA RESISTANCE!

2006-09-21 @ 11:21:15
Postat av: Thomas

Jag tycker jättemycket om Da Buzz senaste, men det är ju hysteriskt irrelevant.

Den som skriker längst och högst är väl Lars Ohly, jisses vad mannen gapar. Och viftar med händer och fingrar så att man behöver skyddsutrustning... Men det är väl också ganska irrelevant.

En viss del av de arbetslösa behöver säkert sparkas hårt i röven så att de slutar spela tv-spel och går ut och letar jobb. Men jag har svårt att se det som att man sparkar på folk när man ger dem pengar, även om de inte får lika mycket pengar när de inte jobbar som de fick när de jobbade. Jag ser faktiskt logiken. Det finns för övrigt ett annat system som garanterar att människor inte ska behöva svälta i det här landet.

Visst, folk fuskar, men det är ändå det lilla problemet. Man fuskar för att man anser sig ha rätten att göra det. Det grundar man på vad "samhället borde vara" och vad "samhället borde göra". Nu råkar samhället händelsevis vara alla vi fuskande människor tillsammans, vilket självdödar själva ideologin bakom systemet och gör det omöjligt att driva vidare utan att rensa upp det som gått snett.

Alldeles klart är världen och Sverige en sjuhelvetes orättvist plats, och de överrika jävlarna borde verkligen dela med sig av välståndet mer än vad fallet är.

Men det förändrar inte det faktum att ett landstingsmonopol totalt saknar incitament att använda skattepengarna effektivare, att föräldrar tvingas låta förskolan ta hand om deras barn "för annars får förskolan för lite skattepengar" och att system som inte gynnar privata företag i slutänden leder till att jobben blir färre och skatteintäkterna minskar. Och detta är det STORA problemet. För det är väl bara Lars Ohly som tror att 200000 nya jobb i offentlig sektor gör statsfinanserna bättre...

Faktum kvarstår; svenskarna blir äldre, färre jobbar, klagomålen på vård och omsorg blir allt fler - och med nuvarande skattepolitik och demografisk utveckling kommer välfärdssystemet att braka samman totalt om 15-20 år.

Därför måste systemet ändras, med start nu. Annars kommer resultatet bli att pengarna till slut inte räcker till någonting och DÅ blir det BARA de som själva har råd att köpa vård och utbildning som får någon. Wanna go there?

Vänsterideologin är vackrast, helt klart. Och mest orealistisk, helt klart.

2006-09-21 @ 22:04:38
Postat av: Thomas

Och att "Reinfeldt leker med oss som spelpjäser", vad är det för ogrundat populistiskt jävla skitsnack?

Och överklassen har väl haft städhjälp i alla år - skillnaden nu är att de har det svart, med andra ord betalar de ingen skatt och de som jobbar får nada social trygghet.

Dessutom är det inte överklassen som ska få bättre möjlighet till hjälp med olika tjänster med de nya omtalade reformerna, utan alla andra. Överklassen har redan ändå och det lär inget ändra på, så släpp det.

Att bygga ut tjänstesektorn är inget konstigt och borde knappast vara särskilt kontroversiellt, om inte vänstern hade valt att kalla de som arbetar med tjänster för pigor. Jag var hos en frisör i dag och köpte en tjänst för typ 300 spänn i timmen, var det omoraliskt och överklassigt av mig?

2006-09-21 @ 22:11:03
Postat av: Gabrielle

Thomas: Vad härligt att du får skriva av dig din ilska lite grann. Fast jag undrar vad din känsla för stil och humor har tagit vägen? Att Reinfeldt leker med oss som spelpjäser menar jag på samma sätt som Persson lekte med oss som spelpjäser. Jag menar att det nu är hans tur att sitta vid katedern och ha alla svaren i hand. Jag har tappat förtroendet för i stort sett alla partiledare och den skeva bild de ger av sina partier/ideologier och det var mitt uttryck för det.

Inför det här valet lyssnade jag framför allt på partiernas syn på utbildning, så fusk och monopol och det där kan du och Erik få diskutera om ni vill. Lars Leijonborg tror på ordningsbetyg i skolan och att få betyg i så låg ålder som möjligt, så att "man kan upptäcka brister på ett tidigt stadium". Det är den synen på människor, utveckling och yrkesverksamma som jag spyr åt. Varför ska man pressa elever (och enligt mig därmed hämma utvecklingen) när de fortfarande inte är mogna? Tror de att lärare inte ser en elevs brister och märker när någon stör/skriker/inte håller ordning? Att märka någon i pannan hjälper ingen. Att sedan skilja på folk och folk genom friskolor/religiösa friskolor etc. talar även det sitt tydliga språk - allting handlar om pengar och då kvittar det vilken människosyn vi har. Det är lätt för en välbärgad man att säga att "skit i att hjälpa Afrika så får vi se hur bra de klarar sig". Okej, det är toppen att vi ska rädda välfärdssamhället men hur ska vi nå dit? Jag skiter i om Mauds förslag om hushållsnära tjänster ger staten några kronor mer. Jag blir gärna fattigare för att upprätthålla människors lika värde.

Förresten - vad jag förstår betalade inte Reinfeldt svart för sin städhjälp i alla fall. Och eftersom du nu verkar tro det så kan jag förtälja att ingen i det här hushållet gav Lars Ohly sin röst i valet.

Postat av: Thomas

Ska man bli statsminister är man inte så dum att man betalar svart för sin städhjälp. Just i Reinfeldts fall verkar han också ha en annan syn på dylika frågor än den som fördomarna klistrar på överklassen, vilket sannolikt hjälpte honom att bli vald.

Jag har inte sagt något om vad någon i något hushåll valt, jag har gett uttryck för att Lars Ohly beter sig mer hysteriskt än vad som anstår en statsman och att hans idéer är orealistiska.

Ja, man ska "pressa elever" om det är vad som krävs för att skapa ordning i skolan. När jag gick på låg- och mellanstadiet blev det skäll om man inte höll käften i klassrummet. På högstadiet klarade de flesta lärarna oftast inte att ryta ifrån, och på de lektionerna fanns inga som helst förutsättningar att utvecklas inom något annat än kampsport och stand-up-comedy.

Det är fullständigt självklart att lärare ska få bättre möjligheter att skapa ordning i klassrummen, beslagta mobiltelefoner som ringer och annat.

Betyg är något som folk tenderar att ta på allvar, till skillnad från "omdömen" som tas upp på ett kvartssamtal där en stressad förälder kan lyssna men glömma efter en timme. Eller ska man sluta rätta matteuppgifter också, för om någon räknat fel och får se det på ett papper så kommer han att känna sig stämplad och stanna i utvecklingen? Om någon stavat fel i en uppsats, ska man inte påpeka det för en elev under 15 år eftersom denne inte klarar att utsättas för en bedömning?

Friskolor handlar om att få göra egna val i stället för att bara tvingas acceptera politikernas, men absolut mest om att även kommunala verksamheter kan behöva konkurrensutsättas för att skärpa sig och leverera en bättre "produkt". Något av det värsta jag vet är när det bara finns ett alternativ att välja på, vad gör man då när man är missnöjd?

När jag skulle ta bort ett födelsemärke tyckte Landstinget att jag skulle gå via två besök på vårdcentralen och sedan vänta med remiss i handen i 10-12 veckor. I stället gick jag till Specialistläkargruppen som gav mig en tid två dagar senare och fixade allt direkt. Det kostade mig precis lika mycket vilket jag än hade valt (förutom större förlorad inkomst i landstingsfallet) men JA, den privata vårdgivaren tjänade lite pengar på mig medan Landstinget slösade bort samma pengar på administration. Dessutom kunde jag ha åberopat min rätt till reseersättning och därmed kostat skattebetalarna ännu mer genom att utnyttja den offentliga sektorns monopolalternativ.

Går det att få mer och bättre för alla pengar vi lägger i skatt? Svar ja.

Puss.

2006-09-22 @ 11:16:47
Postat av: Gabrielle

Det är klart att folk ska utsättas för bedömning, men att sätta ordningsbetyg är ren crap. För mig som lärare skulle det kännas som att rent ut säga att "du är en dålig människa". Kanske kan det funka på gymnasienivå men jag vet av egen erfarenhet att det bara trycker ner någon att bli kallad kass innan man förstår att det är "för elevens bästa" eller för vems bästa det nu är.

När jag gick i femman/sexan hade jag en idrottslärare som tyckte det var skoj att betygsätta klassen, även om jag efteråt förstått att det är rent olagligt och om inte annat moraliskt förkastligt. Jag fick ett IG av henne och därmed ett självförtroende som sjönk till botten och min tro på mig själv inom idrott kom inte förrän jag på gymnasiet insåg att hon var dum i huvudet. Tills dess tyckte jag att jag var sämst och att det var vad alla tyckte. Det hade jag ju fått bevis för. Ett barn tänker inte så långt och de får ingen kraft från ett dåligt betyg.

Vi har olika synpunkter Thomas, och du får gärna tro att din är bäst. På samma sätt som jag tycker min är bäst.
Kram.

2006-09-22 @ 11:53:17
URL: http://gabrielle.blogg.se/
Postat av: Terese

Men oj vilken diskussion det blev här.
Jag tycker att det där med ordningsbetyg är ganska intressant. De hade ju det förr.. jag minns att jag läste i morfars betyg (tror jag att det var) att han fick godkänt i vett och etikett, eller vad de nu kallade det. Fick inte mamma och pappa också betyg i uppförande?
Allmänheten verkar ju anse att skolan ska uppfostra barnen/ungdomarna lika mycket som de ska allmänbilda dem, så att uppföra sig hör väl egentligen redan till uppgifterna i skolan.
Jag tycker inte heller att betyg tidigare än nu är någon vidare bra idé. I alla fall inte om de bara är ett IG, G, VG eller MVG på ett papper. Om de däremot utformas som någon form av omdöme, med en kommentar - helst både skriftlig och muntlig - hade det kanske varit en annan sak.
Regler för att lärare ska få beslagta mobiltelefoner och liknande är dock bra. Sen att lärare kanske inte kan "ryta ifrån" på högstadiet har inte bara med lärarna att göra. Gör klasserna mindre istället, tycker jag, så får läraren en större chans att hålla koll på alla överenergiska tonåringar. Det tror jag på i yngre åldrar också förresten.. mindre grupper, eller möjligen två lärare i varje klass (kanske en lärare och en speciallärare).
Jag ska skriva mitt examensarbete om ordning och reda i skolan, ordningsbetyg och allt det där. Vi ska intervjua några elever som underlag.. får se om det kommer fram något mer intressant.

2006-09-22 @ 16:40:03
URL: http://theshillyshallyhen.blogspot.com/
Postat av: Thomas

"Du är en dålig människa"? Så det är okej att säga till någon "du kan inte svenska ordentligt" men "du har stört andra på lektionerna, sluta med det" är förnedrande?

Nästa grej är väl förmodligen att det är okej att sparka sönder fönsterrutor om man inte fyllt 15, för man är ju bara ett barn och förståååår inte och det är ju inte deras fel för de har problem hemma.

Att följa ordningsregler borde vara ett obestridligt krav för att över huvud taget få delta i undervisning. Att detta utvärderas på ett sätt som märks kan omöjligen vara orimligt. Men om detta är hur lärarna resonerar så förstår jag att skolmiljön är outhärdlig.

2006-09-22 @ 16:54:33
Postat av: Gabrielle

Jag ser inte utbildning som en produkt, som du Thomas. Jag ser barn som inte behöver betygsättas förrän de är mogna för det, barn som får kastas in i vår fördömande vuxenvärld innan de hunnit utvecklas till kreativa människor som kan tänka utanför skolans ramar. Disciplin är dessutom inget ämne i skolan, så varför ska det betygsättas? Det finns redan lagar och bestämmelser i skolan. Ska vi sätta bindel över barns munnar också, så att vi slipper höra dem skrika?

Jag slår ett slag för etiklektioner redan på lågstadiet. Muntliga diskussioner under varje skoldag, i varje ämne. Mer fokus på EQ i stället för IQ.

Whatever, jag vinner ändå eftersom jag kommer ha något att säga till om i skolan i framtiden. Och jag ska bli den fucking bästa läraren i världen. Så det så!

Nä, nu ska jag njuta av min helg. Kram.

2006-09-23 @ 12:38:25
URL: http://gabrielle.blogg.se/
Postat av: Thomas

Det ska utvärderas därför att ordning i skolan är A och O för att någon ska kunna lära sig något över huvud taget! Tycker du att det är rättvist att man ska få mest plats och uppmärksamhet för att man skriker högst och förstör för alla andra?

Allt som vi betalar pengar för kan ses som produkter. Vi betalar en helvetes massa pengar för att barn ska få lära sig saker och utvecklas i skolan, då kan man också kräva att något ska levereras i stället för en massa flum som är oanvändbart i den bistra verkligheten.

Det är precis som med vänsterpolitik i största allmänhet, kärlek till folket och Thomas di Leva överallt, flum flum och jättevackra visioner - men vakna upp och smaka på verkligheten! För några tusen år sedan var vi grottmänniskor och den som var stark nog att döda flest bufflar överlevde längst. Nu lever vi i ett organiserat samhälle, men fortfarande finns beteendet att bete sig lite hur som helst kvar, och nu tar det sig uttryck i att strunta i hur andra påverkas av hur man själv lever. Världen är full av det, och det är redan mycket värre än när vi själva var små. Någon gång måste man sätta ett stopp och vända på utvecklingen. Och då menar jag inte att man ska kasta blommor över varandra och läsa dikter, säg ifrån i stället!

Att säga till barn att man måste vara tyst på lektionerna är inte samma sak som att binda dem vid träd tills de gråter... Att visa hur saker fungerar kallas uppfostran, för guds skull! Barn lär sig det vi säger åt dem så länge en god motivering och verklighetskoppling följer med. Barn ser inte världen som ett stort abstrakt filosofiskt moln, de behöver verkliga saker att förhålla sig till.

Hur ska du kunna ha etiklektioner när du ingen lyssnar på dig? Det krävs ett visst mått av respekt för andra människor för att allt ska fungera, skolan är inget undantag bara för att se som befinner sig där råkar vara små. Snarare tvärtom, det är då man verkligen behöver lära sig ett etiskt korrekt beteende.

Om alla sköter sig och är söta precis som du drömmer om, så har vi ju inget problem. Då behöver man inte säga åt någon att skärpa sig. Dessvärre tror jag att du kommer att tvingas vakna upp ur din dröm och smaka på verkligheten.

2006-09-23 @ 12:51:40

Ny kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
hits